Politiikkaviikko

Politiikkaviikko on marraskuussa järjestettävä valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko nuorille. Mukaan voi lähteä mikä tahansa nuorten ryhmä – luokka, opiskelijakunta, nuorisovaltuusto, partiolippukunta tai harrastusryhmä! Tavoitteena on oppia vaikuttamisen tapoja lähiympäristössä kuin laajemminkin maailmassa ja tutustua politiikkaan.

Politiikkaviikko 2021 edistää rakentavaa keskustelukulttuuria politiikassa

Seuraavan kerran Politiikkaviikko järjestetään 1.-7. marraskuuta 2021. Politiikkaviikolla käynnistyy Vaikuttamisrauha-kampanja, jossa nuoret edistävät rakentavaa keskustelukulttuuria politiikassa ja torjuvat nuoriin kohdistuvaa häirintää ja vihapuhetta. Politiikkaviikolla nuorten ryhmät voivat toteuttaa itsenäisesti Vaikuttamisrauhan työpajoja ja muita politiikka-aiheisia tapahtumia. Lisätietoja Vaikuttamisrauha-kampanjasta ja Politiikkaviikosta julkaistaan syys-lokakuussa 2021.

Valtakunnallinen nuorten Politiikkaviikko tavoitti yli 1000 nuorta

Politiikkaviikolla 2.-8.11.2020 opittiin toiminnallisesti vaikuttamisesta kunnissa ja kaupungeissa. Kunnissa päätetään monista nuorten elämään vaikuttavista asioista: kouluista, terveydenhuollosta, julkisesta liikenteestä, kirjastoista, puistoista ja nuorisotiloista, harrastusmahdollisuuksista. Samaan aikaan monissa kunnissa nuorten määrä laskee.

Politiikkaviikolla 2020 nuoret kutsuivat alueen päättäjiä keskustelemaan kunnasta, jossa nuoret voivat hyvin. Keskustelu käytiin Erätauko-mallilla. Unelmien kunta -keskusteluja lähti järjestämään 55 nuorten ryhmää. Lisäksi viikolla järjestettiin kolme poliittisten nuorisojärjestöjen virtuaalista paneelikeskustelua oppilas- ja opiskelijaryhmille. Keskusteluissa tutustuttiin eri puolueiden arvoihin, ja väittelyt käytiin suomeksi ja ruotsiksi. Suoraa lähetystä seurasi yli 250 nuorta.

Politiikkaviikko kannusti monissa kunnissa ja kaupungeissa nuorten ryhmiä ideoimaan ja toteuttamaan politiikka-aiheisia kampanjoita ja tilaisuuksia. Esimerkiksi Urjalan yhtenäiskoulu ja Väinö Linnan lukio järjestivät oppilas- ja opiskelijakunnan keskustelupaneelin koulun ja yhteisöllisyyden kehittämisestä. Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö Vamlas haastoi poliitikot sosiaalisessa mediassa vastaamaan nuorten oikeuksia koskeviin kiperiin kysymyksiin. Varsinais-Suomen Partiopiiri järjesti politiikkakävelyitä eli rastiradan, jossa keskusteltiin demokratian pulmista. Kehittämiskeskus Opinkirjo, Tampereen nuorisopalvelut ja Nuorten ääni Pirkanmaalla kokosivat nuoria verkossa käsittelemään eri aiheita. Schildtin lukiossa Politiikkaviikko toteutui koko viikon ajan useina opiskelijoiden järjestäminä politiikkatilaisuuksina.

Politiikkaviikolla käynnistyi myös nuorten Politiikkabussin valtakunnallinen kiertue. Ensimmäisellä viikolla ministeri Ohisalon avaama kiertue vieraili toisen asteen oppilaitoksissa Järvenpäässä Ammattiopisto Spesiassa, Riihimäen lukiossa, Lohjalla Virkby gymnasiumissa, Hangossa Hangö gymnasiumissa, Savonlinnassa Ammattiopisto SAMIedussa ja Lieksan lukiossa. Ensimmäiseen kiertueviikkoon osallistui 350 opiskelijaa ja kymmeniä poliittisten nuorisojärjestöjen edustajia, kuntapäättäjiä ja kansanedustajia. Politiikkabussin kiertue jatkuu 20. marraskuuta asti lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

Politiikkaviikon tavoite on tukea nuorten demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta opetuksessa ja harrastuksissa sekä tuoda päätöksentekijät lähemmäs nuoren arkea.

Yhteistyössä:

Politiikkaviikon kummeina toimivat opetusministeri Li Andersson ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Demarinuoret
European Youth Parliament Finland
Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry
KD Nuoret
Keskustan Opiskelijaliitto
Keskustanuoret
Kokoomusnuoret
Kokoomusopiskelijat
Kuntaliitto
Opetushallitus
Opinkirjo
SAKKI ry
Suomen Lukiolaisten Liitto
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry
Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
Suomen Partiolaiset
Vasemmisto-opiskelijat
Vihreät nuoret

Politiikkaviikon kokonaisuuden järjestämisestä vastaa Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi. Nuorten politiikkabussi 2020 -hanke sai rahoitusta Euroopan unionilta. Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä. Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta.

Katso myös