Elävä kirjasto

Elävä kirjasto on yhdenvertaisuutta edistävä, toiminnallinen menetelmä, joka pyrkii edistämään erilaisten ihmisten välisen kohtaamisen ja vuoropuhelun kautta moninaisuuden, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamista.

Elävä kirjasto toimii kuten tavallinenkin kirjasto, paitsi että paperisten kirjojen sijaan Elävästä kirjastosta lainataan oikeita ihmisiä keskustelua varten. Elävän kirjaston kirjat edustavat erilaisia vähemmistöjä ja muita ryhmiä, jotka kohtaavat syrjintää, ennakkoluuloja, stereotypioita ja rasismia. Menetelmä sopii nuorisotyöhön, järjestöille, seurakunnille, kirjastoille ja kouluille – ja kaikille muillekin kiinnostuneille.

Haluatko järjestää Elävän kirjaston?

Mikäli et ole aikaisemmin järjestänyt elävää kirjastoa, suosittelemme perehtymään menetelmään kunnolla ennen kirjaston järjestämistä. 

Elävän kirjaston järjestämisen tueksi on saatavilla vuonna 2021 päivitetty järjestäjän opas, sekä laajempi käsikirja, jolla alkaa olla jo ikää, mutta se toimii hyvänä perehdytyksenä menetelmään. Käsikirja on saatavilla verkkojulkaisuna suomeksi ja ruotsiksi.

Elävä kirjasto on Allianssin omistama tavaramerkki. Elävän kirjaston idea on pohjoismaisten nuorten kehittämä, ja sitä testattiin ensimmäisen kerran vuoden 2000 Roskilden festivaaleilla Tanskassa. Suomeen menetelmä tuli osana Euroopan neuvoston Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia -nuorisokampanjaa vuonna 2006.

Katso myös