Nuorisotyötä tehdään pandemian aikaan pääosin digitaalisissa ympäristöissä – eli missä ja miten?

Uutiset 1.4.2020

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi selvitti nuorisoalan, nuorisotyön ja nuorisotyötä tekevien tilannetta järjestämällä alan toimijoille suunnatun nettikyselyn, johon on nyt vastannut 365 toimijaa. Kyselystä selvisi, että nuorisotyö on siirtynyt pääosin verkkoon – mutta minne sinne? Alla kyselyyn vastanneiden yleisimmin käytössä olevat työympäristöt ja -tavat, joiden avulla nuorisotyön tekeminen on voinut jatkua poikkeusoloista huolimatta. 
 

1. Discord  

“Siirsimme nuorisotalotoiminnan Discordiin ja mahdollistamme nuorten kokoontumisen tätä kautta virtuaalisesti. Virtuaalinuorisotalolla voi haastaa työntekijöitä pelaamaan, keskustella asioista yleisesti, kysellä apuja koulutehtäviin jne.” 

Discord on alunperin pelaajille kehitetty kommunikointikanava, jossa on mahdollisuus keskustella myös nimettömästi. Lue Discordista ja sen käyttöönotosta esimerkiksi Verken Viisi vinkkiä Discordin käyttöön -artikkelista.

 

2. WhatsApp 

“Jo ennen hallituksen toimia oli nuorten kanssa toimivia WhatsApp-ryhmiä ja nyt nämä ryhmät ovat todella suosittuja keskustelukanavia. Myös yksityiskeskusteluja käydään.”

“Nuoret ovat nyt yhteydessä pääasiassa WhatsAppin välityksellä ja puhelimitse”

“Käytössä on tällä hetkellä WhatsApp, jossa talolla käyvillä nuorilla sekä heidän huoltajillaan on omat ryhmät.” 

WhatsAppia pidetään perinteisiä tekstiviestejä rennompana alustana yksityiskeskusteluille ja ryhmäkeskusteluille. WhatsAppia voi käyttää myös selaimella.

 

3. Zoom/Teams/Skype/Google meet

“Etsivän nuorisotyön ryhmämme kokoontuu Zoomiin kolme kertaa päivässä aina 40 min kerrallaan. Nuoret saavat etätehtäviä tehtäväksi/pohdittavaksi tapaamisten välille.“ 

“Kaikkein nuorimpien kanssa ”kokoonnutaan” edelleen viikoittain normaalin ryhmätoiminnan kokoontumisaikoina Skypellä.“ 

Videokokoontumiset tuntuvat tuovan muut henkilöt niin lähelle kuin tässä tilanteessa on mahdollista. Alustoja on monia, useimmin niistä mainittiin Zoom, Teams, Meet ja Skype. Isolle ryhmälle käyttäjäystävällisin on ehkä Zoom – sen maksuttomalla versiolla saa pidettyä yhtäjaksoisesti korkeintaan 40 minuutin ryhmätapaamisia (3-100 osallistujaa). 

 

4. Instagram 

“Ollaan hyödynnetty Instagramin kyselyitä, kerätty mielipiteitä ja nuoret ovat saaneet jakaa esim. lempileffojaan muille meidän tarinoiden kautta.”

“Instagramissa livejä, kyselyitä, kokkausvinkkejä ja päivityksiä”

“Ollaan yritetty luoda positiivista mielialaa. Kisoja, kevätbongausta, koronavapaita ig-lähetyksiä.”

Monet ovat aloittaneet säännölliset Instalivet ja käyttävät Instagramin stooreja luovasti luodakseen monipuolista ja osallistavaa sisältöä. Instagramia käytetään sen käyttöasteen takia laajasti myös tiedotuskanavana, jossa kerrotaan esimerkiksi muista yhteydenottotavoista ja tiedotetaan päivystysajoista.

 

5. Ja kuitenkin myös: Puhelu tai kasvotusten tapaaminen

“Olemme ohjaajien kanssa sopineet, että puhelimitse tavoitellaan vähintäänkin niitä nuoria, joista ilmenee huolta (esim. jotka eivät ole aktiivisia ryhmäkeskusteluissa eri alustoilla tai jotka eivät osallistu siellä pidettäviin tapaamisiin).”

“Joitakin kasvotusten tapaamisia mahdollisesti yksittäisten nuorten kanssa, niin kauan kuin linjaukset antavat myöden.“

“Muutamia tavattu psykiatrialla tai a-klinikalla. “

Silloin kun mikään muu ei tavoita, yhteys on heikko tai tilanne erityisesti sitä vaatii, puhelu tai kasvotusten tapaaminen ovat käytössä edelleen.

Muita mainittuja digitaalisia alustoja:
Twitch, Snapchat, Facebookin messenger, Skype, sähköpostit, TikTok, omat chat-palvelut, Po1nt, Telegram, Signal


Avainsanat: