Vaikuttamisrauhan aluevaaliblogi: merkittävää – totta, kai?

Blogit 17.1.2022

Siitä huolimatta, että aluevaalit ovat tärkeät, on keskustelu, uutisointi ja medianäkyvyys ollut verrattain vähäistä eikä äänestysaktiivisuudesta olla samalla tavalla huolissaan – tästä on voinut syntyä käsitys, etteivät nämä vaalit olisi niin merkitykselliset kuin ne ovat. 

Vaalit ovat netissä, eivätkä turuilla ja toreilla, jolloin näkyvyys arjen keskellä jää vielä vähäisemmäksi. Narratiivi aluevaaleihin liittyvästä kiinnostuksen puutteesta ei ole vahingollista ainoastaan demokratian, vaan myös ehdokkaiden kannalta.

Vaalit ovat ehdokkaalle yksinäiset, vaikkei oltaisikaan poikkeustilanteessa. Suunnittelu, kampanjointi, vakuuttaminen; vaikka ympärillä olisi ihmisiä, olet lopulta itse vastuussa kaikesta. Jos on uusi, kampanjatiimin kokoaminen voi olla haastavaa ja ystävien kannustaminen mukaan vaatii valtavan määrän henkisiä resursseja. Ja ei, tämä ei ole pelottelua – ehdokkuus on uskomaton kokemus, johon kannattaa heittäytyä. Pelottelua on kertomus siitä, ettei ketään kiinnosta.

Aluevaaleihin liittyy useita haasteita: byrokratia on monelle kirosana, korona jyllää, viestintä on ollut kehnoa. Sote tai pelastustoimi ei ole se seksikkäin mahdollinen aihe, johon juostaisiin vaikuttamaan riemunkiljahduksien säestäessä. Kaikki nämä ovat kuitenkin tekosyitä – katastrofihakuisuus todennäköisesti manifestoi itse itsensä pelättyyn lopputulemaan. Se, jos jokin, on huono asia nuorten kannalta.

Palataanpa siihen yksinäisyyteen. Kun ulkopuolella pidetään yllä aiemmin esiteltyä narratiivia, nuori jää vielä entistä todennäköisemmin yksin kampanjansa keskelle. Demokratia vaarantuu kun kansa kuvittelee, ettei edes kannata vaikuttaa, mutta myös silloin, kun yksin kampanjansa keskelle jäänyt nuori ei lähde enää ehdolle uudestaan. Demokratiamme peruskallio murenee.

Kun kampanjointi keskittyy nettiin, madaltuu kynnys myös vihapuheelle ja häirinnälle. Olen äärimmäisen huolissani jokaisesta ilkkuvasta naurureaktiosta, häiritsevästä viestistä, törkeästä kommentista tai puhtaasta uhkauksesta. Jälleen: kun kerromme, ettei kiinnosta, kuinka korkeaksi syntyy kynnys kertoa tästä jollekin? Minä väitän, että aika korkeaksi. 

Onhan se omalta osaltaan vähän ironista, että kritisoin katastrofihakuisuutta maalailemalla itse kauhukuvia taivaanrantojen sijaan. Kuten jokainen maalaus, tämäkin maalaus kertoo omaa tarinaansa; sekä konkreettisesti, että vastakohtien kautta. Minä uskon, että narratiivia muuttamalla tämäkin tilanne on vielä pelastettavissa. Aluevaalit kiinnostavat, koska päätettävät asiat vaikuttavat meistä jokaiseen, oli elämä vasta edessä tai jo loppusuoralla.

Sera Savolainen

Kirjoittaja on Vaikuttamisrauha-hankkeen projektikoordinaattori, ikuinen optimisti ja toivon lähde, joka uskoo hyvien asioiden ruokkivan hyvää ja kaiken olevan mahdollista niin kauan kuin toivoa on.

Ennakkoäänestys kotimaassa: 12. – 18.1.2022
Varsinainen vaalipäivä: sunnuntai 23.1.2022
Tarkista äänestyspaikkasi ja vastaukset muihin kysymyksiin: vaalit.fi

Katso myös