Onhan pride-lippusi takana myös nämä asiat kohdallaan?

Blogit 28.6.2021

Parhaillaan vietetään Pride-kuukautta ja Suomessa on alkanut erilaisten paikallisten Pride-tapahtumien kausi! Ihanaa! Monet organisaatiot haluavat olla mukana juhlimassa moninaisuutta ja vaatimassa sateenkaarioikeuksia. Se on hienoa, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon taakse tarvitaan kaikkia. Joskus Pride-liittolaisiksi saatetaan kuitenkin julistautua ilman, että tullaan kunnolla miettineeksi, miksi näin tehdään. Kukapa ei haluaisi luoda kiiltävää ja vaaleanpunaista mielikuvaa omasta organisaatiostaan? 

Toisten ihmisten oikeuksilla ratsastaminen ilman todellista arvomaailmaan sitoutumista ei kuitenkaan ole hyväksyttävää. Miten sateenkaarioikeuksia kunnioittaviin arvoihin sitten sitoudutaan, miten nuorisoalan organisaatio tai yksittäinen nuorten puolella toimiva ihminen voi tehdä tekoja, joilla on aitoja vaikutuksia sateenkaarinuorten hyvinvointiin? 

1. Opiskele, kysy ja kuuntele.

Sateenkaarijärjestöt, kuten Seta, Trasek ja Trans ry, ovat parhaita sateenkaariteemojen asiantuntijoita. Esimerkiksi Setalta löytyy nuorisotyöntekijöille oma materiaalisivu, jonne on koottu tutkimuksia ja materiaaleja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten huomioimisen tueksi. Seta järjestää ammattilaisille myös räätälöityä koulutusta ja edullisia koulutusiltapäiviä. Helposti Sateenkaarinuorten kokemusmaailmaan pääsee sukeltamaan katsomalla Setan nuorten tuottaman dokumentaarisen haastatteluvideon “Tää on kuka mä oon”. Se sopii hyvin myös nuorten kanssa käytettäväksi.

2. Tehkää muutosta suunnitelmallisesti ja aktiivisesti.

Hyvä alku sateenkaarinuorten aseman ja olojen parantamiselle on yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen omassa organisaatiossa. Se kannattaa tehdä suunnitelmallisesti ja koko yhteisö osallistaen. Jotta yhdenvertaisuussuunnitelma voisi vastata todellisiin tarpeisiin ja jotta muutosta toteutettaisiin oikein keinoin, kannattaa tässäkin työssä varmistaa, että niiden ihmisten ääni kuuluu, joita asia eniten koskee. Usein vähemmistöjen mukaan pääseminen on syrjivien rakenteiden ja turvattoman ilmapiirin vuoksi vaikeampaa kuin muiden. On siis löydettävä keinot kuulla ääniä, jotka eivät toiminnassa yleensä kuulu. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitteluun saatte apua meiltä Allianssista, ensihätään voit käydä nettisivuilla tutustumassa kuvaukseen yhdenvertaisuussuunnittelun prosessista.

3. Ota näkyvästi kantaa ja puolusta ihmisoikeuksia!

Juuri nyt on hyvä hetki puolustaa nuoria kannustamalla kansanedustajia olemaan nuorten puolella Translain kokonaisuudistuksessa. Oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen ikäraja on laskettava 15 vuoteen. Oikeus itsemäärittelyyn kuuluu kaikille. Jokaisen lapsen ja nuoren pitää tulla kohdatuksi ja arvostetuksi omana itsenään niin kotona, koulussa, harrastuksissa kuin muissakin palveluissa. Nyt näin ei aina ole. Nuorisotyöntekijät ja nuorisoalan organisaatiot voivat olla nuorten rinnalla tilanteissa, joissa transnuoret tarvitsevat puolustajaa. Transihmisten näkökulmia lainsäädännön kehittämiseen tuovat Setan lisäksi Trans ry ja Trasek ry.

Omaan kalenteriin sopivat Pride-tapahtumat löydät Setan kokoamana täältä. 

Iloista juhlaa!

Laura Heinonen

Kirjoittaja on Allianssin yhdenvertaisuusasiantuntija, joka ei väitä olevansa minkään muun ihmisryhmän kuin itsensä asiantuntija, ja siinäkin valmis kehittymään.


Avainsanat:

Katso myös