Mistä kesätöitä? Viisi vinkkiä kuinka tukea nuorta ensimmäisen työpaikan löytämisessä!

Blogit 15.4.2021

Mitä kuuluu nuorille? -livessä käsiteltiin keskiviikkona 14.4.2021 nuorten kesätyötilannetta. Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenyrityksilleen tekemän kyselyn mukaan kesätyöpaikkojen määrä romahti vuonna 2020 koronakriisin seurauksena 80 000 työpaikan tasolle, mikä vastaa finanssik­riisin aikaista aallonpohjaa. Tulevalle kaudelle ennustetaan reilun 10 prosentin kasvua, mikä toisi töitä noin 90 000 nuorelle. Ollaan kuitenkin kaukana 2010-luvun huippuvuosista, jolloin kesätyöpaikkojen määrä oli noin 120 000. 

Kuinka nuorisotyö ja nuorten kanssa toimivat aikuiset voivat tukea nuoria ensimmäisen kesätyöpaikan löytämisessä? Lue Talous ja nuoret TAT:n Essi Lehtovaaran ja Kilta Henkilöstöpalvelujen Kirsi Naamangan vinkit.

1. Nuori, uskalla olla itse aktiivinen!

Jos työnantaja ei tiedä aktiivisesta nuoresta, ei hän osaa töitäkään tarjota. Vanhempien hyvää tarkoittava apu ei aina ole meriitti työnhaussa. 

– Annetaan nuorten tehdä itse: ollaan apuna ja tukena, mutta taustalla. Annetaan nuorten hakea itse töitä, ei tulla haastatteluun nuorten kanssa eikä soitella hänen puolestaan, tiivistää yrittäjä ja rekrytoinnin ammattilainen Kirsi Naamanka.

Alle 18-vuotiaille sopivaa kausityötä löytää esimerkiksi puutarhoilta, kasvihuoneilta, siivousalan yrityksistä, kaupoista ja kesäajan tapahtumista. Työhakemus kannattaa jättää myös alueellisille henkilöstöpalveluyrityksille, joiden kautta tehdään viime hetken rekrytointeja. Koronatilanteen takia uusia kesätyöpaikkoja voi aueta vielä melko myöhäänkin. Ei siis ole vielä myöhäistä!

2. Duunikoutsi apuna vahvuuksien tunnistamisessa

– Työelämässä ei tarvitse olla superihminen, vaan töissä tarvitaan erityyppisiä työntekijöitä. On paikkansa niin ulospäinsuuntautuneille kuin hiljaisemmille työntekijöille, muistuttaa Essi Lehtovaara.

Työnantaja haluaa löytää nuorten vahvuudet ja tarjota sellaisia työtehtäviä, joissa juuri tämä voisi olla hyvä. Nuorelle apua omien vahvuuksien selvittämiseen ja osaamisen sanoittamiseen tarjoaa esimerkiksi TAT:n kehittämä Duunikoutsi-app.

Duunikoutsi on sovellus, josta nuori saa tietoa työelämästä ja työnhausta. Sovellus tarjoaa konkreettisia vinkkejä esimerkiksi siitä minkälainen on hyvä ansioluettelo ja kertoo, millaisia kysymyksiä työhaastattelusta voi tulla vastaan – ja toisaalta millaisia kysymyksiä työhaastattelussa ei saa kysyä. Sovelluksesta löytyy myös työelämän pelisääntöjä ja termejä: mikä on koeaika, miten ensimmäisenä päivänä töissä kannattaa toimia tai milloin kesätöitä kannattaa hakea. Sovellus tekee tekoälyn avulla myös valmiin CV:n nuoren antamien vastausten perusteella.

Duunikoutsi on suunnattu 13-25-vuotiaille, mutta myös nuorten kanssa työskentelevät voivat hyödyntää appia. Sovellus kehittää nuorten itsetuntemusta ja osaamisen tunnistamista: sen kautta on mahdollista tunnistaa, mitä sellaista nuori on oppinut esimerkiksi harrastuksissaan, jota voi hyödyntää työnhaussa. 

Nuorten kanssa toimiville suunnatun opetuspaketin löydät TAT:n verkkosivuilta. Sovelluksen voi ladata Google Playsta ja AppStoresta (maksuton).

3. Ota selvää työpaikasta ja kartoita oma tilanteesi ennen hakemista

Kesätöitä ei kannata hakea summamutikassa. Työnantaja arvostaa, kun hakija on selvittänyt yrityksen taustoja. Samalla tulet pohtineeksi omaa motivaatiotasi kyseistä työpaikkaa kohtaan. Lisäksi oma elämäntilanne voi vaikuttaa työmahdollisuuksiin. Pystyykö työn varmasti hoitamaan? Onko esimerkiksi sijainnilla merkitystä: onnistuuko työpaikalle kulkeminen joko julkisilla tai jollain muulla kulkuvälineellä? Pystytykö olemaan pyydetyn ajan töissä vai onko kesälle muita lomasuunnitelmia? Säästyt turhalta työltä, kun pohdit etukäteen mahdollisuuksiasi työskennellä yrityksessä.

4. Työnantaja tarvitsee nuorten osaamista

Yritykset ottavat nuoria harjoitteluun ja kesätöihin paitsi tuuraamaan lomakausina, myös yrityksen tulevaisuuden takia. Kesätyöpaikka saattaa herättää nuoressa mielenkiinnon alaa kohtaan. Kesätyöpaikalla voi olla merkitystä jatkokoulutukseen hakeutuessa.

– Tärkeintä on, että nuoret rohkaistuvat yrittämään töissä. Työnantajalta tarvitaan myös kärsivällisyyttä käydä yrityksen toimintatavat nuoren kanssa läpi sekä ymmärrystä, että nuoret eivät vielä tiedä kaikkea, etenkään jos kyseessä on ensimmäinen työpaikka. Mutta työnantaja on kyllä kärsivällinen, jos hän näkee, että toinen yrittää parhaansa, muistuttaa Kirsi Naamanka.

– Olisi tärkeää, että työnantaja tarjoaisi nuorille monipuolisesti tehtäviä. Hyvä tapa on kysyä nuorilta että mitä he haluaisivat tehdä tai mitä he harrastavat ja sitä kautta etsiä nuorelle sopivia työtehtäviä, vinkkaa Essi Lehtovaara.

5. Kansainvälisiä reittejä pitkin voi myös löytää kesätöitä

Kesätyökokemusta voi kartuttaa myös ulkomailla. Esimerkiksi Nordjobb antaa tukea ja apua muissa Pohjoismaissa työskentelemiseen.

– Nuoret, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta ulkomailla työskentelystä, voivat tutustua Nordjobbin kautta  mahdollisuuteen, kertoi Lena Höglund Pohjola-Nordenin Nuorisoliitosta.

– Kyllä työnantaja arvostaa ulkomaan kokemusta. On pelkästään positiivinen asia työnantajan näkökulmasta, jos on uskaltanut lähteä ulkomaille töihin. Se viestii rohkeudesta ja oma-aloitteisuudesta, kannustaa Kirsi Naamanka.

Allianssi, Talous ja nuoret TAT sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK kampanjoivat huhtikuussa 2021 yhdessä nuorten kesätyöpaikkojen puolesta. Lue vetoomuksemme työnantajille.


Avainsanat:

Katso myös