Blogi: Maailmanpelastajien sukupolvi ei pysty pysäyttämään ilmastonmuutosta yksin

Uutiset 21.2.2020

Viime vuosina nuoret ilmastovaikuttajat ovat olleet runsaasti otsikoissa. Media on kirjoittanut ilmastolakkoilevista koululaisista ja heidän saamastaan palautteesta. Samalla Greta Thunbergia kuullaan maailman suurimpien poliittisten tapaamisten yhteydessä. Nuorten harteille on aseteltu ilmastonmuutoksen ratkaisijoiden viittaa, ja moni nuori myös pyrkiikin toden teolla pelastamaan maailmaa.

Maailmanpelastamiseen pyrkii myös viime viikon maanantaina julkaistu, Suomen suurin nuorten ilmastohanke Ilmastonmuutosvoima. Ilmastonmuutosvoima tarjoaa kenelle tahansa alle 25-vuotiaalle mahdollisuuden toteuttaa oman ilmastoteon ja ryhtyä ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Yhteensä projekteja tuetaan 150 000 eurolla.

On kuitenkin tärkeä muistaa, että nuoret eivät voi pelastaa maailmaa yksin. Pysäyttääksemme ilmastonmuutoksen tarvitsemme kipeästi merkittäviä tekoja päättäjiltä, yrityksiltä ja muilta yhteiskunnan keskeisiltä toimijoilta. Yhteiskunnan ja koko maapallon kannalta onkin hälyttävää, että näitä tekoja ei tule tarpeeksi nopeasti. Moni valtio on toistaiseksi auttamattoman jäljessä niin ilmastoteoissaan kuin -tavoitteissaankin. Mikäli konkreettisia toimia ei aloiteta nyt, ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat osoittautumaan tuhoisiksi ja peruuttamattomiksi.

Miksi sitten tuemme juuri nuorten ilmastotekoja?

Meillä on kiire. Hidas ja tehoton ilmastopolitiikka on asettanut meidän kaikkien, erityisesti nuorten sukupolvien, tulevaisuuden vaakalaudalle. Keskellä ilmastokriisiä emme ehdi keskustella siitä, mikä on tarpeeksi riittävää ja vaikuttavaa. Tarvitsemmekin nyt kaikenlaisia ja -kokoisia ilmastotekoja, jotta voimme pelastaa maapallon.

Samalla yksilöiden teot antavat signaaleja valmiudesta muutokseen. Poliitikoilla on tapana kuunnella, mitä kansa puhuu – kansalaisten äänet määrittävät sen, jatkuuko työ kansanedustajana ja miten vaikutusvalta jakautuu puolueiden kesken. Siksi niin ilmastopolitiikan kuin minkään muunkaan hankalan poliittisen kysymyksen taustalle vaaditaan usein vahvaa kansan tukea ja hyväksyntää, ennen kuin päättäjät uskaltavat ottaa suuria harppauksia kohti muutosta.

Nuorten äänellä on myös merkitystä. Mitä kovempaa ääntä ilmastoasioista pidetään erilaisten tekojen, mielenosoitusten ja projektien muodossa, sitä vaikeampi päättäjien on jättää kritiikki huomioimatta. Vaatimalla hallitukselta ilmastotoimia voimmekin siis nopeuttaa päätöksentekoprosessia. On kuitenkin valitettava tosiasia, että nuorten ääni jää helposti vanhempien huutelijoiden jalkoihin. Kokeneen ja itsevarman toimijan on helppo ottaa itselleen tilaa vakiintuneen aseman turvin, kun taas nuori vasta kokeilee siipiään yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö nuorella olisi fiksua sanottavaa – päinvastoin. Toiveena onkin, että Ilmastonmuutosvoima-rahalla saisimme nämä äänet yhä paremmin kuuluviin.

Jo ennen rahallisia resursseja nuoret ovat osoittaneet selvää ilmastojohtajuutta. Tarjoamalla rahoitusta ilmastotekoihin se voi saada yhä konkreettisemman muodon ja tavoittaa sen myötä laajempaa yleisöä. Samalla nuoret voivat löytää vahvuutta, voimaa ja toivoa taisteluunsa tärkeiden asioiden puolesta. Nuorilla on uudenlaista rohkeutta muuttaa maailmaa ja siksi uskonkin, että juuri nuorissa on ilmastonmuutosvoima.

 

Kaisa Matikainen

Kirjoittaja työskentelee Allianssilla Ilmastonmuutosvoima-hankkeen projektikoordinaattorina

Lisätietoa Ilmastonmuutosvoimasta voit löytää osoitteesta https://ilmastonmuutosvoima.fi/


Avainsanat: