Nuorisoalan uutisia

23.11.2017: Puolueiden puheenjohtajat yksimielisiä toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta

Kaikki hallitus- ja oppositiopuolueet kannattivat toisen asteen koulutuksen muuttamista aidosti maksuttomaksi Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry:n 25-vuotisjuhlaseminaarin paneelikeskustelussa torstaina Helsingissä. Panelistit keskustelivat sukupolvipolitiikan suurista kysymyksistä, työllisyydestä ja rahan jakautumisesta eri sukupolvien kesken.

(Kuva: Anna Autio. Pressikuvia osoitteessa www.alli.fi/kuvat)

Paneeliin osallistuivat Katri Kulmuni (keskusta), Touko Aalto (vihreät), Li Andersson (vasemmistoliitto), Sari Essayah (kristillisdemokraatit), Sanni Grahn-Laasonen (kokoomus), Anna-Maja Henriksson (RKP), Laura Huhtasaari (perussuomalaiset), Antti Rinne (SDP) ja Sampo Terho (siniset).

Joukko järjestöjä on avannut kansalaisaloitteen, joka ajaa toisen asteen koulutuksen tekemistä maksuttomaksi myös materiaalien ja muiden kustannusten osalta. Tavoitteena on saada vähintään 50 000 allekirjoitusta, jolloin aloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Opetus peruskoulussa ja toisella asteella on maksutonta, mutta lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelijoilla on velvollisuus itse hankkia opinnoissa välttämättömät opiskelumateriaalit. Osalle nuorista ja heidän perheistään kustannukset ovat liian suuret. Järjestöt vaativatkin, että lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuus poistetaan kaikin tarvittavin lakiuudistuksin ja toimenpitein, jotta kaikilla nuorilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella toisella asteella.

Kansalaisaloitteen vireillepanijoina ovat Pelastakaa Lapset ry, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry, Finlands Svenska Skolungdomsforbund FSS rf, Nuorten mielenterveysseura -Yeesi ry, Suomen Vanhempainliitto ja Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry.

Allianssin sukupolvipolitiikkaa käsittelevässä seminaarissa ja paneelikeskustelussa käsiteltiin laajasti muun muassa eläkkeitä, eriarvoistumista, ilmastoa ja kestävää kehitystä, koulutusta ja opintotukea sekä subjektiivista päivähoitoa ja varhaiskasvatusta.

Puheenjohtajat olivat samaa mieltä myös siitä, että päätöksenteossa tulee ottaa käyttöön sukupolvivaikutusten arviointi.

Seminaari on kokonaisuudessaan katsottavissa tallenteena Allianssin YouTube-tilillä. Tilaisuuden lehdistökuvat löytyvät osoitteesta www.alli.fi/kuvat

Asiasta antavat lisätietoja Allianssin varapuheenjohtaja Jari Järvenpää p. 050 342 3736 sekä viestinnästä ja vaikuttamisesta vastaava johtaja Leena Pihlajamäki p. 040 725 2887.


Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi on suomalaisten nuoriso- ja kasvatusalan järjestöjen etu- ja palvelujärjestö. Allianssin tekee työtä nuorten ja nuorisotyön tulevaisuuden puolesta, ja sillä on yli 120 jäsenjärjestöä. Allianssin perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 25 vuotta. Lisätietoa Allianssista www.alli.fiTakaisin