Nuorisojärjestöt tiedottavat

07.09.2017: Partiolaiset: Harrastaminen on halvin ja helpoin tapa ehkäistä lasten yksinäisyyttä

\"Kukaan ei näe minua, kukaan ei huomaa minua. Kukaan ei huomaisi, jos en tulisi kouluun\", näin lapset kuvailevat yksinäisyyden tunnetta tutkija Niina Junttilalle. Jopa neljäsosa 8-vuotiaista lapsista kokee itsensä yksinäiseksi ja kaipaa enemmän kavereita. Viisi prosenttia lapsista on jatkuvasti yksinäisiä ja ulkopuolisia. Helpoin tapa ehkäistä yksinäisyyttä olisi harrastaminen.

\"Lasten yksinäisyys on yhteiskunnassamme valtava ongelma, johon liittyvät seuraukset ovat entistä vakavampia: ahdistuneisuutta, pelkoja, masennusta. Näitä on nähtävissä jo alakoululaisilla ja yläkoulu on se huippuaika, johon ongelmat usein kasautuvat\", toteaa apulaisprofessori, yksinäisyystutkija Niina Junttila Turun yliopistosta.

Junttila kertoo seurantatutkimuksesta, jossa tutkittiin poikia ensin 8-vuotiaana ja uudelleen armeija-aikaan. Lapsena yksinäisyyttä kokeneilla oli armeijaiässä selvästi muita enemmän ahdistuneisuutta, aggressiivisuutta ja itsetuhoisuutta.

\"Jos saamme yksinäiset 8-vuotiaat harrastamaan ja löytämään hyviä ystäviä, säästämme myöhemmin paljon sekä inhimillistä kärsimystä että taloudellisia kustannuksia\", Junttila painottaa.

Yksinäisyyden ehkäisemisessä harrastustoiminta ja sosiaaliset suhteet ovat avainasemassa. Junttilan mukaan helpoimmat, halvimmat ja varhaisimmat keinot ehkäistä yksinäisyyttä ovat sosiaalisten taitojen opettaminen ja sosiaalisten tilanteiden luominen. \"Partio tai muu harrastus tarjoaa juuri sitä: mahdollisuuden oppia toimimaan yhdessä muiden kanssa, päästä mukaan yhteisöön ja tilanteita, joissa voi harjoitella sosiaalisia taitoja. \"

Partion Ystävät madaltavat harrastamisen kynnystä

Vaikka monissa perheissä arki on yhtä harrastusrumbaa, joka kolmannella koululaisella ei ole kodin ulkopuolista harrastusta. Harrastus on lapselle ja nuorelle parhaimmillaan paikka, jossa voi tuntea itsensä hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on.

Partiota on haluttu tuoda aidosti kaikkien ulottuville monilla tavoilla. Esimerkiksi Hämeenlinnassa on tutustutettu varhaisen tuen perhetyössä olevia alakoululaisia poikia luonnossa liikkumiseen ja Helsingissä järjestetty metsäretkiä maahanmuuttajaperheille. Erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille on perustettu sisupartioryhmiä.

\"Onnistuneiden kokeilujen pohjalta olemme huomanneet, että tämä haaste vaatii meiltä lisää. Haluamme jatkaa työtä, mutta tarvitsemme siihen tukea. Siksi kutsumme ihmisiä mukaan ja avaamme uuden kampanjan, jonka tuottojen avulla voimme antaa yhä useammalle harrastuksen\", vetoaa Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm.

Uudella Partio Ystävät -vuosilahjoituskampanjalla tarjotaan entistä useammille lapsille ja nuorille elinikäisiä ystävyyksiä ja turvallinen yhteisö. Partion Ystävien lahjoituksilla poistetaan niin taloudellisia, maantieteellisiä kuin sosiaalisiakin harrastamisen esteitä.

Esimerkiksi 40 euron vuosilahjoituksella voidaan viedä kaksi lasta viikonlopuksi metsäretkelle ja 100 euron lahjoituksella hankkia rinkka kaikkien lainattavaksi. Osana vuosilahjoitusta voi myös tukea itselleen läheisen lippukunnan paikallisesti tärkeää työtä.

Partion Ystävät -kampanjassa ovat mukana muun muassa seikkailija Patrick \"Pata\" Degerman sekä media-alan huiput Pirjo Airaksinen ja Pauli Aalto-Setälä. Heistä jokainen pitää omaa partiotaustaansa suurena vahvuutena.

\"Lapselle on uskomattoman tärkeää saada kuulua johonkin tiimiin, omaan porukkaan. Partion Ystävänä haluan olla mahdollistamassa sitä kokemusta kaikille lapsille\", Pauli Aalto-Setälä summaa.

Tutustu kampanjaan:
https://www.partio.fi/partionystavat
www.facebook.com/partionystavat

Lisätietoja:
Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm, puh. 040 587 9514
Suomen Partiolaisten viestintä- ja markkinointipäällikkö Anna Koroma-Mikkola, puh. 045 625 2045 tai anna.koroma-mikkola@partio.fiTakaisin