Nuorisoalan uutisia

03.04.2017: Nuorisovaalit järjestetään yli 400 koulussa

Kuntavaalit 2017 lähestyvät ja lukuisissa oppilaitoksissa eri puolilla Suomea alaikäiset nuoret äänestävät kuntavaalien alla toteutettavissa Nuorisovaaleissa. Nuorisovaalit mahdollistavat äänestämiskokemuksen tänä keväänä noin 116 500 nuorelle. Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi järjestää vaalit yhdessä perus- ja toisen asteen oppilaitosten kanssa yhteensä yli 430 oppilaitoksessa.

Nuorisovaaleissa nuori saa ensimmäisen vaali- ja äänestyskokemuksen, mikä on Nuorisovaalien tärkein tehtävä. Koulujen demokratiakasvatuksen vahvistamista on peräänkuulutettu jo pitkään. Perusopetuksen uusi opetussuunnitelma toi muutoksia myös oppiaineiden aloitusajankohtiin. Yhteiskuntaoppi alkaa nyt jo alakoulussa.

- Demokratiakasvatukselle on tarvetta ja on hienoa, että näin suuri määrä oppilaitoksia on lähtenyt mukaan Nuorisovaaleihin. Vaaliteemoja käsitellään yhdessä nuorten kanssa Nuorisovaalien lisäksi koulujen vaalipaneeleissa ja erilaisissa ajankohtaisissa keskustelutilaisuuksissa, Allianssin puheenjohtaja Eero Rämö kertoo.

Varsinaisissa vaaleissa nuorten äänestysaktiivisuus on perinteisesti ollut alhaisempi kuin yleinen äänestysaktiivisuus. Viime viikolla julkistetun Valtion nuorisoneuvoston kyselyn mukaan 68 % äänioikeutetuista nuorista aikoo äänestää tulevissa kuntavaaleissa.

- Nyt on puolueilla loppukirin paikka. On tärkeää ottaa vaalikeskusteluissa esiin ne nuoria koskevat teemat, jotta nuoret innostuvat vaaleista ja äänestysaikeet muuttuvat annetuiksi ääniksi, haastaa Eero Rämö poliittisia puolueita vielä vaaliviikolla.

Allianssin kannustaa nuoria äänestämään myös muilla tavoin. Osana äänestysaktiivisuuskampanjaa on toteutettu nuorille suunnattuja videoklippejä, jotka ovat katsottavissa osoitteesta www.youtube.com/allianssiry

Lisätietoja ja mukanaolevien oppilaitosten yhteystietoja www.nuorisovaalit.fiTakaisin