Nuorisoalan uutisia

02.03.2017: Vuosisadan rakentajien finalistit valittu

Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan "Vuosisadan rakentajat" haastekilpailussa etsitään ratkaisuja, jotka rakentavat nuorten parempaa tulevaisuutta. Kehitä siis ratkaisu, joka lisää 10-26-vuotiaiden nuorten ja heidän jokapäiväisessä elämässä mukana olevien ihmisten kykyä tukea nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Ratkaisu voi liittyä mihin tahansa nuorten elämän osa-alueeseen, kuten kouluun, koulutukseen ja osaamiseen, vapaa-aikaan, kotioloihin tai työhön.

Vuosisadan rakentajien 15 finalistitiimiä on ratkennut. Mukana jatkossa ovat

- Cine Uni -tiimi tahtoo jakaa taideinstituutioiden valtaa nuorille. Tiimi aikoo luoda nuorille suunnatun audiovisuaalisen kuvailmaisun ohjelman, jonka kautta nuoret pääsevät esiin taiteen toimintakentällä.
- DOOers-tiimi haluaa perustaa nettiin palvelun nimeltä Duunia omalla osaamisella (DOO), jossa opetusta tarjoavat ja sitä kaipaavat nuoret kohtaavat.
- Elämän Biopeli -tiimin ideoimassa BioINet-nimisessä pelissä pelivälineenä on koko keho. Sen toiminta pohjautuu ihmisen solujen erittämiin eksosomeihin, jotka välittävät tietoa kehon toiminnasta, kuten tunnetiloista ja fyysisestä rasituksesta. Nämä tallentuvat ranteessa olevan biopelikellon avulla niin sanottuun bioshakkilautaan. Eli kun nuori vaikka liikkuu, innostuu tai on stressaantunut, bioshakkilaudan ruudut täyttyvät.
-Tiimi Gen-Z haluaa tarjota nuorille alustan, jossa nämä voivat esitellä omaa osaamistaan ja verkostoitua koulutuksen tarjoajien ja työelämän edustajien kanssa.
- Gutsy People aikoo järjestää eri kaupungeissa kampanjan, jossa ysiluokkalaiset kehittävät ja toteuttavat yhdessä muita ihmisiä hyödyttäviä rauhanprojekteja.
- Homma himaan -tiimi haluaa yhdistää asumisen ja työn uudella tavalla. Ideana on luoda digitaalinen asunnonvälitysalusta asunnoille, joiden vuokra voidaan korvata osittain tai kokonaan työllä.
- Integrify-tiimin idea on järjestää turvapaikanhakijoille ja pakolaisille vuoden kestävä koodauksen intensiivikoulutus ja yhdistää heidät yrityksiin, jotka kaipaavat osaavaa työvoimaa.
- Loukko on ryhmä kulttuurialan ammattilaisia, joiden aikomuksena on perustaa monikulttuurinen, poikkitaiteellinen tila tai kulttuurikeskus, jossa myös vähemmistöihin kuuluvilla nuorilla olisi turvallista olla ja toteuttaa itseään.
- Oppimisen taitajat -tiimin ratkaisuna on kehittää ilmainen verkkovalmennus nuorten oppimisvaikeuksiin.
- Ruskeat Tytöt haluaa kannustaa nuoria kirjoittamaan tuomalla media- ja kustannusalan toimijoita lähemmäs rodullistettuja tyttöjä. Ajatuksena on järjestää rodullistetuille tytöille kahdenlaisia kirjoituskursseja, joista toiset keskittyisivät journalismiin ja toiset luovaan kirjoittamiseen.
- Smartup Factory on Plan International Suomen kehittämä innovaatiohautomomalli, jonka tarkoitus on luoda muita heikommassa asemassa oleville nuorille tapoja hyödyntää ratkaisukeskeistä ajattelua omassa elämässään.
- Someturva haluaa pysäyttää sosiaalisessa mediassa tapahtuvan vihapuheen. Tiimi aikoo kehittää mobiilisovelluksena toimivan digitaalisen lakipalvelun nimeltä Someturva App.
- TunneYhteys-tiimin idea on tuoda yläkouluihin ryhmämenetelmä, jossa osallistujat tutkivat minäkuvaansa, saavat arvion toisilta osallistujilta sekä oppivat ymmärtämään erilaisia luonnetyyppejä ja niille ominaisia toimintatapoja.
- Vaihtoviikko -tiimi haluaa järjestää Suomen sisäisen viikon pituisen vaihto-ohjelman, jonka aikana koululaiset tutustuvat elämään jossain toisessa suomalaisessa koulussa.
- Youthbox -tiimin ratkaisu on puhelinsovelluksena toimiva nuorisopakkaus, Youthbox, jonka kautta jokainen lapsi ja nuori saa elämäänsä vähintään yhden aikuisen kummin.

Finalistien matka käynnistyy 9.3.2017, jolloin tiimit esittelevät ideansa säätiöille. Sen jälkeen lähdetään yhdessä kaksipäiväiselle boot camp -leirille, jolla yövytään ja kehitetään ratkaisuja intensiivisesti. Kilpailun voittajat julkistetaan loppujuhlassa 1.10.2017. Siitä voittajien työ vasta alkaa: he ryhtyvät tekemään palkintorahalla ratkaisusta totta.

Lue lisää: http://www.vuosisadanrakentajat.fiTakaisin