Nuorisoalan uutisia

15.05.2012: Nuorten maksuhäiriöt lisääntyvät

Asiakastiedon tilastojen mukaan maksuhäiriöisten osuus alle 30-vuotiaista on nyt 9,9 prosenttia, kun se jo vuonna 1997 oli 9,1 prosenttia, vaikka tuolloin luottotarjontaa varsinkin nuorille oli paljon vähemmän. Kuitenkin vakavimmat maksuhäiriöt painottuvat vanhempiin ikäluokkiin.

Tammi-huhtikuussa alle 30-vuotiaille nuorille rekisteröitiin 32 400 uutta velkomustuomiomerkintää, jotka mahdollistavat saatavan perimisen ulosotossa. Merkintöjen määrä on kasvanut viime vuodesta 34 prosentilla. Nuoret ja erityisesti nuoret miehet ovat tässä suhteessa muista poikkeava riskiryhmä, sillä 30-vuotiailla ja sitä vanhemmilla tuomioiden määrä kasvoi vain 15 prosenttia.

Nuorille maksuhäiriömerkintöjä kertyy sieltä, missä he eniten käyttävät ja missä on parhaat mahdollisuudet saada luottoa. Siksi nuorten velkomustuomioista valtaosa aiheutuu tili- ja kertaluotoista, puhelinlaskuista, verkkokaupan ostoksista tai maksamatta jääneistä vuokrista. Tuoreen tutkimuksen mukaan juuri nuoret ja opiskelijat tekevät verkossa eniten heräteostoksia. Hetken mielijohteesta tehtyjä ostoksia ei aina pystytä maksamaan.

Nuorten maksuhäiriökehitys vaihtelee suuresti eri puolilla Suomea. Pohjois-Karjalassa nuorten velkomustuomioiden määrä kasvoi 74 prosentilla ja Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessäkin yli 50 prosentilla. Sen sijaan hieman yllättäen Kainuun nuorille merkintöjä rekisteröitiin kolme prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Vakavimmin pulassa olevat hakevat jo velkajärjestelyyn

Tilastokeskuksen mukaan nuorten velat ovat 2000-luvulla euromääräisesti lähes kaksinkertaistuneet, mutta kasvu johtuu lähes kokonaan asuntolainoista. Asuntolainat kyllä hoidetaan, ja maksuvaikeudet aiheutuvat yleensä kulutusluotoista.

Kasvavalla osalla nuorista oma talous on mennyt jo niin pahaan solmuun, että ratkaisua on haettava velkajärjestelystä. Alkuvuonna 2012 alle 30-vuotiaiden tekemien velkajärjestelyhakemusten määrä on kuitenkin kasvanut lähes kolmanneksella. Tänä vuonna velkajärjestelyyn on hakenut noin 90 alle 30-vuotiasta.

 Takaisin