Nuorisovaalit

Allianssi toteuttaa nuorisovaalit aina valtakunnallisten vaalien yhteydessä. Valtakunnalliset Nuorisovaalit on toteutettu keskeytyksettä jo yhdeksissä eduskuntavaaleissa. Lisäksi Nuorisovaalit on pidetty Presidentinvaalin yhteydessä 2012, Eurovaaleissa 2014 sekä Kuntavaaleissa 2017.

Nuorisovaaleissa yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten alle 18-vuotiaat oppilaat ja opiskelijat äänestävät vaaliehdokkaita oppilaitoksissa toteutettavissa vaaleissa. Nuorisovaalit ovat osa koulujen demokratiakasvatusta, ja niissä opetellaan, miten vaalit ja demokratia toimivat sekä miten äänestäminen tapahtuu. Nuorisovaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissa vaaleissa ja vaalipiirikohtainen vaalitulos lasketaan D´Hondtin menetelmällä. Varsinaista tulosta tärkeämpää on tarjota alle 18-vuotiaille oppilaille oppimiskokemus äänestämisestä ja vaikuttamisesta. 

Lisätiedot:

asiantuntija Kirsi Uusitalo p. 044 722 9350 

Seuraavia valtakunnallisia vaaleja ovat: kuntavaalit 2017, presidentinvaalit ja maakuntavaalit 2018 sekä eduskuntavaalit 2019. Myös europarlamenttivaalit käydään seuraavan kerran vuonna 2019.