Koulu ja vaikuttaminen 

Koulu on kaikille nuorille yhteinen paikka vaikuttaa ja harjoitella vaikuttamista. Tälle sivulle on koottu kouluun liittyviä vaikuttamiskeinoja ja erilaisia hankkeita.

Allianssin Planeetta-juliste muistuttaa jokaisen mahdollisuudesta vaikuttaa. Kurkkaa peiliin, sinä voit vaikuttaa! Jos haluat tilata julisteen itsellesi, laita sähköpostia osoitteeseen: kirsi.uusitalo(at)alli.fi 

Oppilaskuntatoiminta on keskeinen tapa vaikuttaa koulussa. Oppilaskunnille on perustettu oma sivusto: omaoppilaskunta.fi. Sivuston ylläpidosta vastaavat Opinkirjo ja Allianssi.  

Parlamenttikerhot ovat toimiva tapa käsitellä vaikuttamisasioita eritoten yläkouluissa. Nuorten parlamenttin täysistunto eduskunnassa toteutuu kahden vuoden välein, edellisen kerran 23.3.2018. Lisätietoa toiminnasta Eduskunnan sivuilla

Nuorisovaalit on Allianssin koordinoima valtakunnallinen demokratiakasvatushanke, joka tarjoaa hienon mahdollisuuden huomioida niin kunta-, eduskunta-, europarlamentti- kuin presidentinvaalitkin toiminallisesti myös kouluissa. 

Koulurauha julistettiin viimeksi Helsingistä. Koulurauha-ohjelman keskeisiä periaatteita ovat oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ─ ilon ja innon tuominen koulutyöhön. Tavoitteena on, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on koulussa hyvä olla. 

Pop Up -koulu  on uusi konsepti, jossa oppilaista tuleekin opettajia. Jokainen pääsee jakamaan omia taitojaan ja yhdessä tekemällä koulun toimintakulttuuri muuttuu entistä yhteisöllisemmäksi. Lisätiedot Pop Up -koulusta löydät Opinkirjon-sivuilta!